Te is segíthetsz a rezisztencia csökkentésében

Te is segíthetsz a rezisztencia csökkentésében

Az antimikrobiális szereket a 20. században fedezték fel. Jórészt e gyógyszereknek köszönhető, hogy a várható emberi élettartam meghosszabbodott.

Az antibiotikum-rezisztencia kialakulása azonban világszerte komoly aggodalomra ad okot: az állat-egészségügyben és a humán orvoslásban használt készítmények hatékonysága rohamosan csökken. A jelenség súlyos kockázatot jelent az állatok egészségére és jólétére, az élelmiszer-ellátásra és az élelmiszerlánc-biztonságra egyaránt, végső soron egész környezetünk és emberi társadalmunk van veszélyben. 

Ki mit tehet ebben a helyzetben?

Az állattenyésztés fenntarthatósága, a szárazföldi és a vízi állatok jólétének megőrzése érdekében az antimikrobiális szerek hatékonyságát felelősségteljes gondolkodással és körültekintő használattal kell megóvni. Mindannyiunknak szerepe van abban, hogy az antimikrobiális szerek hatékonysága megmaradjon, de bizonyos csoportoknak különösen nagy felelősségük van.

Politikai döntéshozók – az ő legfőbb felelősségük, hogy olyan jogszabályok legyenek érvényben, amelyek az antimikrobiális szerek felelős és körültekintő használatára ösztönzik a készítmények felhasználóit, továbbá, hogy a gyakorlatban a jogszabályok szerint járhassanak el az állat-egészségügyi hatóságok.

Gyógyszeripar – a következő kulcsfontosságú szereplő az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben. Hogyan segíthetnek a gyógyszergyárak? Rajtuk múlik az antimikrobiális szerek biztonságossága, hatékonysága és minősége. Együtt kell működniük az illetékes hatóságokkal. Készítményeik értékesítési adatainak megosztásával azt segítik elő, hogy nyomon lehessen követni az antimikrobiális szerek használatát az adott országban vagy régióban. Kutatásaik révén pedig hozzájárulhatnak alternatív kezelési módszerek, vakcinák és diagnosztikai tesztek kifejlesztéséhez.

Takarmánygyártók – a törvényi előírások betartásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyógyszeres tartalmazó takarmányt kizárólag állatorvosi rendelvény birtokában lehessen megvásárolni. A keresztszennyeződések megakadályozásával, megfelelő nyilvántartások vezetésével, jó gyártási gyakorlatok alkalmazásával segítik a felelős gyógyszerhasználatot.

Nagy- és kiskereskedelmi forgalmazók – mint forgalmazói szerepet ellátó láncszem, nagy a felelősségük abban, hogy miként jut el a gyógyszer a felhasználókhoz. Gondoskodniuk kell arról, hogy az antimikrobiális készítményeket csak szabályszerűen, megfelelő jelöléssel ellátva, állatorvosi vény ellenében értékesítsék, beleértve az online értékesítést is.

Állattenyésztők, gazdák és állattartók – szem előtt kell tartaniuk, hogy csak akkor használjanak antimikrobiális szereket, ha azt az állatorvos írja elő. Követniük kell az orvosi utasításokat az adagolásra és a kezelés időtartamára vonatkozóan. Az állattartóknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy nem minden fertőzést lehet/szükséges kezelni antimikrobiális készítménnyel. A jó állattartási gyakorlatok alkalmazásával, betegségmegelőző intézkedésekkel, az állatorvossal való együttműködéssel sokat tehetnek állataik egészségéért.

Állatorvostan-hallgatók – ők a jövő állatorvosai, akik az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem élvonalában fognak állni. Nagy hatással lehetnek az antibiotikum-felhasználás jövőbeli gyakorlatára. Meg kell tanulniuk, hogy csak indokolt esetben alkalmazzanak antibiotikumokat. Meg kell ismerniük, mely antimikrobiális szerek tekinthetők első vonalbeli kezelésnek, és azt is, hogy mely antimikrobiális szerek esnek a kerülendő, korlátozott vagy a körültekintően alkalmazandó készítmények csoportjába. Emellett ismerniük kell az állathigiénia és a járványvédelem legfontosabb tudnivalóit.

Állatorvosok – akik az állatokkal és az állattartókkal egyaránt kapcsolatban állnak, egyértelműen a rezisztencia elleni frontvonalat képezik. Mindenkor felelősen és körültekintően kell kiválasztaniuk és alkalmazniuk az antimikrobiális készítményeket, a korábbi klinikai tapasztalatok és ismeretek, a diagnosztikai eredmények, a gyógyszertani ismeretek, valamint a szakmai útmutatók alapján. 

Röviden az antimikrobiális és az antibiotikum-rezisztenciáról

A kórokozóknak az ellenük alkalmazott szerekkel szembeni ellenálló képességét antimikrobiális rezisztenciának nevezzük. A mikrobák elleni szerekkel szembeni ellenállóképesség összefoglaló neve az antimikrobiális rezisztencia. (A baktériumok esetében használjuk az antibiotikum-rezisztencia kifejezést.) Nem csupán a baktériumok, hanem más kórokozók, így a vírusok és az élősködők is rezisztenssé válhatnak az ellenük használt gyógyszerekkel, hatóanyagokkal  szemben. Az ellenálló tulajdonság ráadásul tovább adódhat az egyes kórokozók között. Ma már a környezetben is nagy számban megtalálhatók rezisztens kórokozók. Amellett, hogy jelentős egészségügyi és állategészségügyi kockázatot jelent, és jelenleg 700 000 ember halálát okozza világszerte, a rezisztencia komoly gazdasági károkat is okoz. A fentiek miatt nagyon fontos az egyes gyógyszerek körültekintő, felelős használata.

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, azaz ellenállóképesség kialakulása természetes folyamat, amelynek során a baktériumok idővel ellenállóvá válnak a kezelésre használt gyógyszerekkel szemben. A rezisztencia kialakulásával az adott antibiotikum-hatóanyag fokozatosan veszít a hatékonyságából egy adott baktérium-törzzsel szemben, és akár teljesen hatástalanná is válhat. Az antibiotikum-rezisztencia elsősorban a gyógyszerek felelőtlen alkalmazásának a következménye, amely felgyorsítja a rezisztencia kialakulását.