Játék

Játék

Kvízjáték-sorozatunk 9. kérdésének helyes megfejtése.

9. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? A nyers eledelek etetésével a rezisztens baktériumok átvihetőek más háziállatokra és az emberekre is.
Helyes válasz: igaz.
Három nyertesünket az általuk megadott e-mail címen értesítjük, és nevüket a Szabad a gazdi Facebook oldalán is közzétesszük.

Jelenleg nincs új kvízkérdés! Nézz be hozzánk később is, játékunk rövid szünet után újraindul!

Korábbi kvízkérdéseinket és a megfejtéseket alább olvashatjátok.

1. kérdésünk ez volt: mire jók az antibiotikumok?
A helyes válasz: elpusztítják a szervezetben jelen lévő baktériumokat, vagy pedig megakadályozzák a szaporodásukat.

*

2. kérdésünk ez volt: továbbadódhat-e az ellenálló tulajdonság az egyes kórokozók között?
A helyes válasz: igen.

*

3. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? Az egészséges állatok és az abból származó termékek is forrásai lehetnek a rezisztens baktériumtörzsekkel való fertőződésnek.
A helyes válasz: igaz.

*

4. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? A szuperbaktériumok nem ismernek országhatárokat.
Helyes válasz: igaz.

*

5. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? Állattartóként (és betegként) semmiféle felelősségünk nincs abban, hogy az orvos által javallott gyógyszeres kezelés sikeres legyen.
Helyes válasz: hamis.

*

6. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? Alexander Fleming, a penicillin felfedezője már 1945-ben felhívta a figyelmet az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának okaira és veszélyeire.
Helyes válasz: igaz.

*

7. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? A Zürichi Egyetem kutatói megállapították, hogy a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens baktériumok, azaz multirezisztens baktériumok megtalálhatóak a nyers húsból készült kutyaeledelek felében.
Helyes válasz: igaz.

*

8. kérdésünk ez volt: igaz vagy hamis a következő állítás? A Zürichi Egyetem kutatói megállapították, hogy a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens baktériumok, azaz multirezisztens baktériumok megtalálhatóak a nyers húsból készült kutyaeledelek felében.
Helyes válasz: igaz.