Játék

Játék

2020. november 18-tól 24-ig tartó nyereményjátékunk helyes válaszai

Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem világhetében, 2020. november 18-24. között kvízjátéksorozattal vártuk játékos kedvű, nyerni vágyó olvasóinkat, ABR-KVÍZ címmel.

7 nap, 7 kérdés, 7 nyeremény!

Naponta egy kérdésre vártuk a tippet Tőletek a Szabad a gazdi Facebook-oldalán a játékra felhívó poszt alatti hozzászólásban.

A helyes válaszok a kérdések után olvashatóak.

A részletes leírás és a játékszabályzat ide kattintva olvasható.

1. kérdés: Mi az antibiotikum-rezisztencia? Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, azaz ellenállóképesség kialakulása természetes folyamat, amelynek során a baktériumok idővel ellenállóvá válnak a kezelésre használt gyógyszerekkel szemben. A rezisztencia kialakulásával az adott antibiotikum-hatóanyag fokozatosan veszít a hatékonyságából egy adott baktérium-törzzsel szemben, és akár teljesen hatástalanná is válhat.

2. kérdés: Emberekre vagy állatokra veszélyes az antibiotikum-rezisztencia? Emberekre is és állatokra is veszélyes.

3. kérdés: Igaz-e az az állítás, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak, vírus okozta megbetegedések ellen hatástalanok? Igaz.

4. kérdés: Minek a következménye az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának felgyorsulása? Az antibiotikum-rezisztencia elsősorban a gyógyszerek felelőtlen (például indokolatlan vagy helytelen) alkalmazásának a következménye, amely felgyorsítja a rezisztencia kialakulását.

5. kérdés: Van-e nemzeti stratégiája Magyarországnak az antimikrobiális rezisztencia csökkentésére? Igen, van, itt olvasható: AMR Nemzeti Stratégia

6. kérdés: Mit jelent az “egy egészség” koncepciója? „Egy egészségnek” (One Health) nevezzük azt a holisztikus megközelítést, amikor egy egészségügyi problémára úgy tekintünk, mint ami az emberek, állatok és a környezet egészségét egyaránt veszélyezteti. Szélesebb értelmezésben ez azt is jelenti, hogy az emberi egészség függ az állatok és a környezet egészségétől is.

7. kérdés: Közvetíthetik-e vajon élelmiszereink az antibiotikumoknak, antimikrobiális szereknek ellenálló baktériumokat? Igen.