Megjelent a 10. ESVAC-jelentés

Megjelent a 10. ESVAC-jelentés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden évben megjelenteti az európai országokban, az állatgyógyászatban felhasznált antimikrobiális hatóanyagokra vonatkozó jelentését. A jelentésben az országok többsége nem a felhasználási, hanem az eladási adatokat szerepelteti.

A 10. ESVAC*-jelentést októberben publikálták, 31 ország, 2018. évre vonatkozó adataival. Ebből kiderül, hogy a 2011 és 2018 között folyamatosan jelentő 25 országban, összességében 36,4%-os csökkenés figyelhető meg.

Az Európában az állatgyógyászatban leggyakrabban felírt hatóanyagcsoportok a tetraciklinek (30,7%), a penicillinek (28,8%) és a szulfonamidok (8,4%). A humánegészségügyi szempontból kritikus antibiotikumok aránya a teljes eladásokat tekintve: 3. és 4. generációs cefalosporinok 0,2%, fluorokinolonok 2,5%, egyéb kinolonok 0,3%, polimixinek 3,3%. A 2011 és 2018 között folyamatosan jelentő 25 országban e hatóanyagok eladásai 24,4%-kal, 4,2%-kal, 74,4%-kal, valamint 69,8%-kal csökkentek.

A gyógyszerformák tekintetében Európában az állatok csoportos kezelésére alkalmas szerek teszik ki az eladások 87,7%-át. Ebből 26,9% gyógypremix, azaz takarmányba keverhető gyógyszerforma, 9% ivóvízben alkalmazandó por, 51,8% pedig ivóvízben alkalmazandó oldat.

Hazánkban is csökkent az antimikrobiális szerek eladása, a 2017. évhez viszonyítva 5,5%-kal. Ugyanakkor Magyarország az állategységre vetített eladási mennyiségek tekintetében továbbra is az első öt ország között foglal helyet, Ciprus, Olaszország, Spanyolország és Portugália mögött. A kritikus hatóanyagok tekintetében hazánkban a polimixinek felhasználása csökkent, ugyanakkor a 3. és 4. generációs cefalosporinoké és fluorokinolonoké emelkedett.

A jelentés kiemeli, hogy az adatok nem használhatók az országok közötti közvetlen összehasonlításra, tekintettel az állattenyésztési szektorok, az adatgyűjtési rendszerek és egyéb tényezők eltéréseire, továbbá az egyes trendek értékelése is óvatosságot igényel.

A fenti adatok alapján a hazai szereplők tudatossága és közös erőfeszítése továbbra is szükséges az antibiotikumok fenntartható alkalmazásának és az antimikrobiális rezisztencia visszaszorításának érdekében.

A teljes jelentés angol nyelven ide kattintva tekinthető meg.

* European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC)