A kezeletlen trágya felhasználásának kockázatai

A kezeletlen trágya felhasználásának kockázatai

A trágya feldolgozása lehetőséget kínál az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia megelőzésére.

A Finn Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Finnish Food Authority), a Finn Természeti Erőforrások Intézete (Natural Resources Institute Finland) és a Finn Környezetvédelmi Intézet (Finnish Environment Institute) munkatársai közös kutatást végeztek. Ennek során a trágyában előforduló antibiotikum-maradványokat és az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok terjedését vizsgálták.

A mezőgazdaságban az antibiotikumokkal kezelt állatok trágyáját nagyrészt feldolgozatlanul használják fel és növényi tápanyagként terítik szét a szántóföldeken. A trágyázás következtében a vadon élő állatok, a növényzet és így az emberek is újabb kockázatnak vannak kitéve a rezisztencia terjedése miatt. A szerves trágya ugyanis antibiotikum-maradványokat, rezisztens bélbaktériumokat és rezisztenciagéneket tartalmazhat, amelyek továbbterjedhetnek.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az antibiotikumokkal kezelt állatoknál, a kezelés után magas lehet a bélsárban és a vizeletben az antibiotikumok szintje. A finn kutatók hangsúlyozzák, hogy a trágyafeldolgozása csökkentheti annak a kockázatát, hogy az élelmiszerláncba kerüljenek az antibiotikum-maradványanyagok vagy a rezisztens baktériumok.

A kutatás végkövetkeztetése, hogy az antibiotikumokkal kezelt állatok trágyáját a rezisztens baktériumok szántóföldi terjedése miatt kockázatos kezeletlenül felhasználni.

Forrás és további részletek (angol nyelven)